Как се появиха палачинките? Историята на техния произход. География на палачинки

10.07.2020

Всеки народ има свои традиции

Палачинките се ядат по различни начини, всяка нация има свои собствени тайни. Дори съставките са много различни. Във всяка страна има специални знаци, според които трябва да започнете да печете палачинки.

Руснаците често пекат палачинки, но Масленица е специален празник, когато руските домакини показват уменията си. Освен това възпоменанието в Русия не минава без палачинки. В старите времена е било необходимо да се лекува жена с тези слънчеви кръгове след приключване на раждането.

Вярва се, че палачинки по -вкусниполучени, когато наблизо няма членове на домакинството. Според традицията първата печена палачинка трябва да се остави на перваза на прозореца, като по този начин си спомняте за предците си.

Европейците и американците са големи почитатели на това ястие. За тях това не е празнична храна, а ежедневна, приготвят се наравно със сандвичи. Когато готвят палачинки, домакините имат специален знак: тези палачинки, които се обръщат при разклащане на тигана, се считат за успешни.

Когато хвърлят палачинка, френските жени помнят, че мъжете трябва да им се подчиняват във всичко, точно както палачинките в тиган.

Във Франция, Южна Словения, Унгария, Чехия се използват палачинки:

  1. 400 мл прясно мляко
  2. Едно цяло яйце и жълтък от второто.
  3. Топено масло - 50 грама.
  4. Има много малко брашно - 100 грама.

Във Великобритания използват същата рецепта, но с малки промени: не слагат масло в тестото. Предпочитат дебели и румени палачинки, винаги със сладък пълнеж.

Българите могат да ги почерпят с вкусни месари; те се готвят в голям тиган. Такова име за палачинки е не само сред българите, но и сред унгарците, югославяните, чехите и словаците. Трябва да се отбележи, че палачът идва от латинската дума "плацента".

Римската империя е била огромна държава и всички тези страни са били част от нея. Оказва се, че това ястие е било любимо сред европейците дори когато Антоний и Клеопатра са живели.

Френски палачинки

Френските тортили имат различно име - палачинки. Има много вариации на тези крепове. Най -популярният може да се счита за "flambé". Стандартна рецепта е подходяща за тестото, а палачинките се пекат по обичайния начин. Тайнството започва по -късно, когато в тигана са филийки обелен портокал, захар и масло. След това масата се запалва. Този състав се излива върху палачинки. Обикновено се сервират със сладолед.

Бретон използва за палачинки брашно от елда, готовият продукт се нарича бисквити. По правило едната страна се пържи. Другият се пълни със сирене, шунка, яйца или друг пълнеж.

Какви други имена има за палачинки?

Популярността на палачинките в Холандия е толкова голяма, че има ресторанти, в които основното меню са палачинки pannekoken. Скандинавците предпочитат палачинки Lefs с плам, топлина. За да ги приготвите, ви трябват картофи, мляко и брашно. Датчаните имат различно име - тънки леви. Пекат палачинки от картофи, навиват ги на руло. Пълнен е с масло, канела, захар. Те ядат такива палачинки с кафе.

Норвежкият лефсу се прави с колбаси. Всяка домакиня в Дания има тиган, в който с готовност готви специални палачинки. Външно прилича на клетките, в които обикновено се съхраняват яйцата. Именно в тях се излива тестото, в което се добавят парчета различни плодове. Оказва се пролетни ролки.

Палачинки в Америка и Канада

Американските и канадските домакини добавят към тестото сода за хляб и тлъсто мляко. Можете да добавите тежка сметана. Готови тортилибуйни и меки. Канелените палачинки са популярни. За закуска предпочитат палачинки, които се заливат със сироп, получен от кленов сок.

Има много опции за палачинки. В САЩ Масленият вторник се счита за свещен. За французите този ден е посветен на различни конкурси и празници. Най -вълнуващото е състезанието, когато трябва да бягате, държейки горещ тиган в ръцете си. Освен това по време на състезанието трябва да хвърлите палачинка и да не я изпуснете на земята.

Какви продукти се използват за палачинки?

Всяка нация има свои собствени традиционни съставки за направата на румени кръгове. За испански, мексикански, индийски палачинки е необходимо царевично брашно. Имената са различни: тортила, тало, гуирила, сопайпила.

Рецепта за тортила

  1. Царевично брашно и вода в съотношение 4: 1.
  2. Бакпулвер.
  3. Сода за хляб.

Смесете брашното със содата и бакпулвера и едва след това изсипете точната сумавода. Оставете тестото настрана за 60 минути, така че брашното да набъбне. Час по -късно се правят сладкиши от малки топчета, които се разточват с точилка. Имате нужда от тиган за печене. Това ястие се яде от древни времена.

Бурито се правят от тортила. Това са може би най -популярните палачинки сред американците и испанците. Сервират се с кайма или зеленчуци. Самата дума се превежда „магаре“. Извитата форма на тортата е подобна на багажа, който се транспортира на това животно.

Индийска доса

Но в Индия, освен пшеницата или царевично брашно, се използва леща. Тези палачинки се наричат ​​доса. Изпечена, тънка палачинка се увива с изгаряща смес, която включва леща, зеленчуци и картофи. Горещите подправки, които индийците толкова обичат, придават острота.

Най -често досу се приготвя от южняци от тази страна, но северняците могат да опитат това ястие, ако има желание в местата за обществено хранене. Индийците имат специално отношение към масале доса, защото е трудно да се намери нещо по -остро от тези палачинки. Индийците приготвят и масала чай.

За да приготвите доза (четири порции), според рецептата, ще ви трябва:

  1. Брашно от пшеница или леща - 250 грама.
  2. Лют пипер (нарязан на ситно) - 1 брой.
  3. Кориандър - 2 супени лъжици
  4. Трапезна сол - 1 чаена лъжичка.
  5. Топла вода - 2 чаши.
  6. Топено масло (топено масло) - за печене.

Първо трябва да смесите добре сухите съставки. След това налейте вода и омесете тестото. След 30 минути палачинките се пекат както обикновено. Готовите продукти се пълнят или сервират с кокосов сос, кисело мляко.

Палачинки от провинцията Изгряващото слънцеи съседен Китай

В Япония, както и в много други страни, палачинките се пекат отдавна. Те дори имат интересно име - okonomiyaki. Наричат ​​се още дораяк. Думата „Okonomi“ се превежда, както следва: „това, което обичаш“, „яку“ - сварено. Ако сте обърнали внимание, японските ресторанти винаги имат тази кратка дума в имената си. Ако направите буквален превод на името на палачинките, тогава се оказва нещо подобно - да сготвите това, което обичате.

За разлика от палачинките на други народи на планетата, изобретателите на които са хората, японското ястие има официален автор. Как можем да минем без него? За това е Япония! Палачинките са изобретени в началото на ХХ век (1914 г.) от Уено Усагия. Сгънете няколко палачинки, а между тях пълнежа.

Руснаците приготвят тортили с печене по този начин. За пълнежа се нуждаете от паста от червен боб. Тестото се приготвя от следните продукти:

  1. Брашно.
  2. Бабата.
  3. Вода.
  4. Ситно нарязано зеле.

От мястото, където живеят японците, компонентите също се променят. В някои региони се използват морски дарове или месо за добавяне към тестото. Палачинките се приготвят по специален начин:

  1. Тестото се изсипва в тигана и първата палачинка се запържва.
  2. След като го обърнете с пържената страна и намажете плънката върху него.
  3. След това се излива нова партида тесто.
  4. Препечената отдолу палачинка се обръща.
  5. Готовите палачинки околомияки трябва да се поръсят със специален сос, приготвен за тази цел. Съдържа джинджифил, норий и други толкова обичани от японците съставки.

Във всички страни палачинките традиционно използват пшеница, елда, леща и царевично брашно. Но има такива народи, които приготвят тази основна съставка на палачинките от растенията, които растат там. Мнозина не знаеха за това. Брашното се получава със специфичен вкус, което също се отразява готови печени изделия... Не всеки човек, който е опитал такива палачинки, ги вкусва от първия път. Но местното население ги поглъща и за двете бузи. Какво можеш да направиш, където си роден, там ти е дошъл.

В Ямайка се пекат глупави палачинки. За брашно изкопайте корените на маниока.

Интересни са етиопските палачинки със смокини. Те се омесват върху брашно, получено от абисинската полска мъст. Как да готвя: брашното се добавя към водата и се оставя за няколко дни да се влее. От тестопечете палачинки. Могат да се сервират със или без пълнежи. Етиопците наричат ​​смокините си като чинии, тъй като всяка храна е поставена върху тях. Те правят същото в Индия, но използват бананови листа за тази цел.

За Виетнамски палачинкиБан Хоай се нуждае от царевично брашно, захар и кокосово мляко. Те не само се пържат както обикновено, но и се приготвят на пара. Ако успеете да посетите Виетнам, непременно опитайте парни палачинки. Вместо царевично брашно, виетнамците използват брашно, произведено от растението таро.

Всички земляни харесват розови „слънца“, изпечени в тиган.

Знаете ли, че палачинките са древни хлябове? Разбира се, трудно е да се предвиди точно на колко години са, но дългата им история се потвърждава от факта, че палачинките са в кухнята на почти всички нации по света. Навсякъде, където се готвят и ядат по различни начини, се смесват най -невероятните съставки и всяка домакиня от Япония до Мексико има свой собствен „календар“ кога и по каква причина трябва да се готви. В Русия палачинките се приготвят главно за буйната Масленица, както и за възпоменание. Някога в Русия палачинките се даваха на родилки веднага след раждането.

Според руските домакини, за да се окажат палачинките страхотни, те трябва да бъдат изпечени съвсем сами и да поставят първата палачинка на перваза на прозореца в памет на своите предци. В Европа и Америка, където палачинките се ядат много по -често, отколкото у нас, и като цяло те се считат за същата ежедневна храна като например сандвичите, домакините са сигурни, че палачинките ще свършат работа само ако могат да обърнат палачинката, като хвърлят го в тиган. Има дори утвърден израз на френски "Тя го повръща"(Искам да кажа - управлява човек толкова ловко, колкото палачинки в тиган).

Френски, южнославянски, унгарски, чешки и много други европейски палачинки се правят от тесто, смесено с мляко (400 г), яйца (1 яйце + жълтък), топено масло (50 г) и брашно (130 г).

Във мъгливия Албион палачинките се приготвят по същия начин, само че предпочитат да не добавят масло. Палачинките излизат плътни и се сервират с различни, най -често сладки, пълнежи. По отношение на размера в Европа, несъмнено, български палачинаправени в гигантски тигани. Палачинките се наричат ​​също палачи в Унгария, страните от бивша Югославия, Чехия и Словакия. Тази дума се връща към латинската плацента, тоест плоска торта, а латинският е свързващият език за всички изброени страни, които някога са били част от Римската империя. Това означава, че палачинките са били печени с пълна сила в дните на Антоний и Клеопатра!


Чешки палачи


Германските палачинки са невероятно задоволителни. Традиционно те се правят от мляко, яйца, брашно, тежка сметана и козе сирене... Днес има много сортове палачинки. И така, в Швабия готвят избяга- палачинка, изпечена с различни билки и нарязана на спирали. Обикновено се сервира с телешки бульон. И също така в Германия те обичат пайове с палачинкис най -много различни пълнежи... Британците пекат традиционни, познати за нас палачинки и предпочитат да ги ядат за десерт със захар и лимонов сок.

Френските палачинки са особено изискани - крепове... Но французите щяха да се предадат - ако не бяха измислили десетина варианта за стандартни палачинки. Тестото за тях, както и за обикновени палачинки, омесено върху брашно различни сортове: за сладкиши - на пшеница, за закуски - на елда или кестен. В него се пекат френски палачинки крепост(голям тиган без дръжка). Някои крепчета с различни пълнежи се пекат във фурната със сос и сирене. Сред другите крепчета палачинките заемат гордо място. flambé... Тестото и самите палачинки се приготвят по стандартна рецепта, след това в тигана се слагат няколко филийки портокалови кори и мембрани, обелени от кожата и мембраните, щипка захар, парче масло, поръсени с коняк или ром навсякъде и подпалете точно в тигана. Палачинките Flambé се сервират със сладолед.


Френски фламби


Френски палачинки с горски плодове и бита сметана

Именно французите са изобретили прочутия бретонски бисквити- сочни палачинки, пълнени с шунка, яйца и швейцарско сирене Gruyere. Бисквитите се пекат от брашно от елда, те са плътни и еластични. Друга известна френска палачинка - suzette... Той е сладък, ефирен, напоен с карамелени и десертни сосове от сок, портокалова кора, коняк, мляко и ликьор. Преди сервиране палачинките сузети се фламбират, тоест се заливат с ракия и се запалват.


Френски палачинки "Suzette"


Скандинавските народи са не по -малко изобретателни. Тук сервират палачинки сметанапоръсени с боровинки или конфитюр от боровинки... Печете палачинки лефове(lefse) от картофи, мляко и брашно. В Дания те се наричат тънки листа(tynnlefse): картофена палачинка се навива с масло, канела и захар и се сервира с кафе като сладък десерт... В Норвегия наденицата се увива в lefsu (pølse med lompe) и се произвежда норвежки хот -дог. Почти всеки датски дом има специален тиган за приготвяне на датски палачинки - способен(aebleskiver). Прилича на контейнер за яйца. Тестото се излива в клетките с добавяне на парченца плодове.


Ableskiver


Известна шведска палачинка парцал"Космат поничка": приготвя се с добавяне на "рошави" картофени люспи. Рагмурките се ядат с бекон или за десерт - с канела и захар. Беларусите също имат подобни картофени палачинки - всеки знае картофени палачинки.


Драники


В Холандия палачинките са толкова популярни, че много семейни ресторантиспециализирани само в холандски палачинки pannekoken(pannenkoeken). Американските и канадските палачинки се различават значително от руските и европейските. Основната разлика е добавянето сода за хляби по -мазно мляко, понякога дори сметана. Американските палачинки са много буйни и ако добавят и канела към тестото, значи са ароматни. Стандартната американска закуска е джоджета, покрити с кленов сироп. В заведенията за хранене се предлагат палачинки с диаметър 7 см, подредени в кула от 5 или 10 броя (това ястие се нарича "сребърен долар").


Палачинки с кленов сироп


Холандските палачинки pannekoken често се правят с шунка и сирене


В повечето католически страни е обичайно да се ядат палачинки на Масления вторник, тоест в последния вторник преди Великия пост. Във Франция се нарича Дебел вторник (Марди Гра). На този ден празници и състезания се провеждат навсякъде, включително традиционното бягане с горещ тиган и хвърляне на палачинки.

Що се отнася до Италия, най -известната местна пролетна ролка е, разбира се, Пица... Съществува обаче и piadinabannock, в който е увит пълнежът от месо или зеленчук.


Пица


В Испания, Латинска Америка и Индия палачинките се правят най -често от царевично брашно. В испаноезичните страни и в САЩ се наричат ​​такива палачинки тортилиот думата торта- кръгъл питка, в страната на баските - размразяване, в Никарагуа - гуирила(приготвят се изключително от бяла царевица). В Аржентина и Боливия ядат сопайпила- тънки люспести тортили, изпечени в традиционна фурна. Тортите са популярни в Китай лаобин, а в Индия - палачинки roti.


Мексикански тортили


Индийски роти


Тортилите се приготвят по следния начин: вземете 4 части царевично брашно, 1 част топла вода, бакпулвер и сол. След месене тестото се оставя да „диша“ за един час, след което се разделя на малки топчета, които се разточват с точилка до формата на тънка торта и се пекат в тава.

Интересното е, че тортилите се ядат на американския континент още от времето на Колумбия. Индийците ръчно натрошават царевичните зърна, за да получат брашно. Въпреки това, те винаги добавяли сок от лайм към брашното. Пристигналите в Новия свят европейци побързаха да донесат зърната в Европа и да засадят царевица в нивите си, но никой от тях не обърна внимание на факта, че сокът от лайм трябва да се добавя към брашното при печене, но напразно: това насърчава усвояването на витамин РР от организма, богато на царевица ...

Тортила, омекотена с вода, се използва за готвене бурито- палачинки, разпространени в Америка и Испания, в които са увити с месо или зеленчукова кайма... "Бурито" на испански означава малко магаре (може би формата на бурито прилича на навит багаж).


Бурито


В допълнение към гореспоменатите палачинки роти от царевица или пшеница, в Индия те ядат и плосък хляб от леща. dosa... то тънка палачинкакойто обикновено е обвит в смес от леща, зеленчуци или картофи, щедро подправен с чушки, къри и други люти индийски подправки. Доса е по -популярен в южната част на Индия, докато в северната част на страната се сервира предимно в южните ресторанти. Най -популярният вид доса е масала доса (думата масала в Индия означава, че всичко е много пикантно; там дори можете да намерите масала чай).


Доса


За 4 порции доза - 250 г пшенично или (в идеалния случай) брашно от леща, ситно нарязан чили, 2 супени лъжици кориандър. лъжици, сол 1 ч.ч. хижи, топла вода 2 чаши. Първо всички сухи компоненти се смесват, след това се добавя вода, омесвайки тестото. Оставете за половин час. След това палачинките се пекат по обичайния начин, но изключително в топено масло. Можете да напълните дозата или да я сервирате точно така с кокосов сос или кисело мляко.

Азиатските палачинки са направени от оризово брашно и са толкова тънки, че наподобяват салфетка. Най -важното в ориенталските палачинки обаче е пълнежът: тофу, боб, червен боб, нишестени юфкас парчета пиле, овкусено с люти подправки, и много други.

В Япония се наричат ​​палачинки okonomiyakiили дораяки... Okonomi означава „това, което обичаш“ на японски, а yaki означава „сварено“ (поради което между другото имената на много японски ресторанти започват с „yaki“). Оказва се, че окономияки е „това, което обичаш да готвиш“ или „готви това, което обичаш“. И в това японците се отличиха: изглежда само в тяхната страна палачинките имат официален изобретател. Това е Уено Усагия, който е изобретил околомияки през 1914 г. Оригиналната технология за печене: първо се пече една палачинка, след това върху нея се разстила плънката (най -често паста от червен боб) и отгоре се излива нова порция тесто. След това окономияки се обръща и се пържи от другата страна. Готовите палачинки се заливат със специален сос за окономияки и се сервират с джинджифил, нори и пр. В тестото се използват брашно, сладки картофи, вода, яйце и нарязано зеле; в зависимост от региона към него могат да се добавят дори морски дарове или месо.

Националната кухня е най -важната част от културата на всеки народ: рецепти, които се предават от поколение на поколение, оригинални „кухненски лайфхакове“, методи на готвене и, разбира се, принципът на местната храна, който преди векове не беше на мода тенденция, но единствената налична опция: тя е приготвена от това, което е под ръка. Но, ако се вгледате внимателно, в почти всяка кухня има такова универсално и просто ястие като палачинки. И това не е изненадващо, защото с помощта на няколко яйца, чаша брашно и вода или мляко можете да нахраните цялото семейство, а благодарение на разнообразието от пълнежи и добавки, палачинките могат да се ядат поне всеки ден . Нека да разгледаме готварските книги на различни страни и да видим как изглеждат и казват палачинките в други части на света?

Америка

Палачинки

Пищните палачинки, които се пекат на сух тиган без олио, отдавна са хит номер едно по света. то чудесен вариантза закуска, особено след като е много лесно да ги приготвите.

  • Брашно - 200 гр.
  • Захар - 2 супени лъжици
  • Щипка бакпулвер
  • Сол - 0,5 ч.ч
  • Яйце - 1 бр.
  • Мляко - 200 мл.
  • Разтопено масло - 3 супени лъжици

Комбинирайте всички сухи съставки в една купа. Към тях добавете жълтък, мляко и масло. В отделна чаша разбийте протеина до пяна, внимателно го разбъркайте в тестото, трябва да се окаже доста дебел. Печете в сух незалепващ тиган на среден до слаб огън. От една страна - докато на повърхността се появят мехурчета, от друга - до готовност.

Холандия

Pannenkoeken

В Холандия най -често се срещат палачинки с пълнеж, които не се увиват вътре, а се поставят отгоре. Самите палачинки (pannekoken) могат да бъдат тънки или с дебелина половин сантиметър. Между другото, холандците толкова обичат палачинките и водата, че един от популярните видове развлечения както за туристите, така и за семействата са „корабите за палачинки“, можете да прочетете повече за тях

  • Елдово брашно - 200 гр.
  • Яйца - 4 броя
  • Мляко - 500 мл
  • Фъстъчено масло - 2 супени лъжици
  • Кремообразно малко - 20 гр.
  • Захар - 70 гр.
  • Шипка сол.

Изсипете брашното в купа, направете малка вдлъбнатина и разбийте яйцата в нея. Разбийте. След това изсипете мляко, добавете захар, фъстъчено масло и разбийте отново. Изсипете разтопено масло. Запържете до омекване от двете страни, отгоре с пълнежа.

Франция

Не е изненадващо, че дори палачинките в тази страна са изпълнени с грация и любов към готвенето. Един от най -популярните в света Френски рецепти- Палачинки с креп сузет с портокалов сос... Приготвянето им не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед.

Тесто:

  • 2 пилешки яйца;
  • 500 мл 20% сметана;
  • 120 гр пшенично брашно;
  • 20 грама масло;
  • 50 грама пудра захар;
  • Шипка сол.

Портокалов сос:

  • 2 портокала;
  • 30 грама масло;
  • 50 грама захар;
  • 50 грама ракия;
  • 5 грама нишесте.

Удавяме маслото, разбиваме яйцата. Добавете всички сухи съставки (брашно, сол, пудра захар), разбъркайте старателно. Изсипете сметана и разтопено масло. Пържете палачинките в горещ тиган, като ги направите много тънки. Следва сосът. Разтрийте портокаловата кора, изстискайте сока. Карамелизирайте захарта, като я изсипете в сух тиган. Когато се разтопи и потъмнее, добавете маслото и кората. Отделно смесете сока, коняка и нишестето и също го изсипете в тигана, изчакайте 3-5 минути, докато сосът се сгъсти.

Индия

Доса

Тези тънки палачинкимного популярен сред вегетарианците и веганите, тъй като те не изискват яйца или мляко за готвене. Като цяло рецептата е доста скъпа със съставки, тъй като основната част от dos е пълнежът. Ядат се с картофи, лютни, яйца, зеленчуци ... с една дума, направете обилно и вкусно ястиеняма да е трудно за вашия вкус.

  • 300 грама бял ориз;
  • 300 гр. Бяла натрошена леща;
  • 2 шушулки лют червен пипер;
  • синапено семе
  • Сол на вкус

Покрийте ориза и лещата с вода и оставете да престои 6-8 часа. Смелете ги в блендер с малко вода. Трябва да получите течна каша. След това добавете подправките и разбъркайте отново. Поставяме тестото на топло място за 10-12 часа. Намажете тиган със зеленчуци или топено масло, преди да изпечете дозата. масло... Изсипете тестото в центъра и бързо го разпределете по тавата. Трябва да получите тънки и спретнати палачинки.

Русия

Палачинки

Може би Русия е рекордьорът по брой различни печени изделия: палачинки, чийзкейкове, пайове ... дори имаме около дузина палачинки различни рецепти... Но най -"руските", може би, все още са палачинки с хайвер.

  • Вода - 750 мл
  • Яйца - 3 броя
  • Захар - 2 супени лъжици
  • Сол - щипка
  • Пресято брашно - 500 гр.
  • Растително масло - 50 гр.

Смесете вода, яйца, захар и сол, разбъркайте брашното, добавете маслото. Печете в горещ тиган от двете страни.

Норвегия

Картофените палачинки Lefse се пекат в цяла Скандинавия. Картофената палачинка се навива на руло и се сервира с масло, канела и захар.

  • картофи - 600 г,
  • сметана - 200 мл,
  • брашно - 250 г,
  • растително масло - 4 супени лъжици,
  • сол - 1 чаена лъжичка,
  • захар - 1 чаена лъжичка,
  • масло - 100 г,

Сварете картофите, омесете ги на пюре, охладете. Добавете сметана, масло, сметана, захар, сол и брашно. Омесете тестото, навийте го на наденица, нарязано на парчета и поставете във фризера за 15 минути. Разточете палачинки с дебелина 4-5 мм според размера на тиган, запържете от двете страни до готовност, преди сервиране изсипете олио.

Разбира се, това не са всички рецепти за палачинки по света, но мисля, че вече стоите на печката, разбърквате тестото с едната ръка, а с другата прелиствате този запис. Добър апетит!)

В продължение на много години експертите спорят за това кога хората за първи път са се научили да правят палачинки. Историята на този продукт все още не е напълно изяснена. Учените изтъкнаха редица предположения, но нито едно от тях няма убедителни доказателства. Затова досега историята на палачинките остава загадка. Отнема време и достатъчно сериозни аргументи, за да вземете окончателно решение.

Поглед в миналото

Експертите смятат, че палачинките са първото ястие, което хората започват да готвят, след като са се научили как да правят брашно. Дори името на продукта говори за това.

Според добре известната водеща фигура в областта на готвенето, тя идва от думата „mlyn“, което означава „смилане“ на украински. Ето защо устройството, с което се прави брашното, се нарича „мелница“. От това можем да заключим, че историята на палачинките е пряко свързана с живота на източните славяни. Всичко започна преди много векове. Още преди покръстването на Русия във всяка къща домакините, използвайки брашно и вода, знаеха как да приготвят тесто, от което след това изпекоха пухкави и румени палачинки. Има и мнение, че историята на палачинките изобщо не е свързана с брашно. Просто един ден мъж реши да затопли овесеното желе, приготвено предишния ден. Вероятно по това време той беше много зает, така че беше разсеян за известно време. В резултат на това течността се изпече и се превърна в торта. И така се появи първата палачинка. Всичко това обаче са само предположения.

Мултиетническо ястие

Различни държави, които се конкурират помежду си, се опитват да докажат, че трябва да се считат за родното място на известния продукт. Всички са уверени, че са прави и са убедени, че мненията на всички кандидати са фундаментално погрешни. Всяка държава има своя история на палачинките и специални правила за приготвянето им. Така че американците смятат, че тези продукти трябва да са малки и буйни. Те се наричат ​​палачинки и се пекат в специални тигани, а след това се сервират в чиния от 2-3 парчета, поръсени с кленов сироп. А в страните от Юг се приготвя от царевично брашно и се яде заедно с различни горчиви или кисели сосове... Бурятите и монголите представят това ястие под формата на големи плътни питки, които се наричат ​​"гамбир". Сервират се със супа или варено горещо месо. В Индия палачинките се наричат ​​доса. Те са хрупкави тортили, направени от брашно (овес, ориз, пшеница или леща) груб... Обикновено досу се прави с пълнеж и се сервира с предварително приготвен сос или свежи зеленчуци... Но без значение как се приготвя този продукт, той все още остава кръгъл, ароматен и любимо ястие на всички.

Досега никой не може да обясни откъде са дошли първите палачинки. Историята на произхода на този продукт, според много учени, се корени в далечното минало. Има дори предположение, че те са били печени за първи път в древен Египет. Вярно е, че ако се вгледате внимателно, тогава такива продукти по онова време бяха по -скоро като торти. Освен това в източните страни първоначално се използваха специални фурни за приготвяне на палачинки. Заготовките за тесто просто се оформят върху вътрешната повърхност и след това се отстраняват с помощта на специални устройства. Следователно, предвид играта на думи, те бяха повече тортили, отколкото палачинки. Китайските кулинарни майстори имат свое отношение към този продукт. За тях палачинките се изсушават в сух горещ тиган. След това в тях просто се увиват различни продукти (месо или зеленчуци).

Всъщност това не са палачинки. Историята на техния произход също е неразбираема. А самите те приличат на рула и изобщо не се възприемат като самостоятелно ястие.

Руска кухня

Историята на палачинките в Русия е на повече от хиляда години. През това време е минала цяла ера, през която популярният продукт се представя в различни качества. Първоначално е било ястие, което се е използвало за погребални обреди. Той беше подготвен за мъртвите, като ги изпрати на последното им пътуване. В онези години хората вярваха, че по този начин могат да хранят душите на своите починали предци. За да могат роднините да ядат в отвъдния свят, пресни палачинки бяха поставени в ковчега на погребението. Те бяха изпечени в големи количества и след това раздадени на просяци и непознати, които се смятаха за посредници между света на живите и мъртвите. Но историята на палачинките в Русия не свършва дотук. Дълго време на това ястие се придаваше особено значение. Всяка домакиня имаше своя собствена рецепта за тестото, която пазеше в голяма тайна и предаваше на семейството си от поколение на поколение. Тестото обикновено се слагаше на палачинки късно вечерта, когато цялото домакинство вече спеше. Смятало се е, че такъв процес е трябвало да се осъществи без любопитни очи. С годините този навик се е запазил и поводът е станал доста често срещан.

Сега палачинките се приготвят във всяко семейство просто така - като второ ястие или сладък десерт.

Предположения и реалност

Сега е трудно да се каже откъде всъщност е започнало. Историята на палачинките не е проучена и до днес.

Предположенията на историците от различни години понякога си противоречат. По едно време експертите твърдят, че древните хора, почитащи езическите богове, са пекли кръгли палачинки като символ на слънцето. С това дарение те искаха да угодят на бог Перун, за да получат неговата подкрепа. С течение на времето обаче той беше напълно опроверган. Версията на жертвения хляб е заменена от ритуална символика, която съществува и до днес.

Често е възможно да се наблюдава как в дните на почитане на мъртвите в много славянски семейства домакините пекат палачинки и ги слагат на чиния близо до иконата, като запалват свещ наблизо. С този жест те канят близките си на вечеря и дават ясно да се разбере, че не са забравени. Дори в нашата просветена епоха мнозина все още вярват, че в определени дни, идвайки на гробището, е наложително да вземете прясно изпечени палачинки със себе си и, като си тръгнете, да ги оставите на гроба на починалия.

Храна на светъл празник

Навикът да се използва популярното ястие като средство за възпоменание се запази не само за хората. Историята на палачинките също разказва за това. На Масления по селата се организира истинско забавление. В къщите масите просто бяха пълни с изобилие празнични ястия... Палачинките обаче останаха основното лакомство. Те бяха изпечени на цели купчини, като внимателно намазваха всеки слой с ароматно масло. Именно с палачинки започна празничното пиршество. Те бяха лекувани за всеки, който случайно влезе в къщата. Според легендата Масленица е денят, в който зимата среща пролетта и й прави път. За да се почете преминаващия студен сезон през годината, на улицата беше инсталирано плашило и изгорено при общо ликуване.

Имаше обичай да се отбелязва такова събитие в компанията. Хората се събраха на улицата и организираха истински масови празници. Смятало се е, че подобно събитие трябва да се отбележи с голям мащаб, защото освен зимата, хората също са провожавали стара година... Както знаете, до 14 век новогодишни празницинападнат точно през март.

Тук палачинките се наричат ​​креп (фр.) И могат да се купят почти на всеки ъгъл. Обикновено французите ядат палачинки с Nutella, въпреки че има много възможности за добавки. По -специално, гурметата ще харесат фламбените палачинки. Това се прави по следния начин. Когато палачинките вече са изпържени, сложете в тигана обелени резенчета портокал, малко захар и парче масло. За капак се налива ром и се запалва. Фламбето обикновено се сервира с топка сладолед.

Палачинките са особено популярни сред хората от Бретан. Вярно е, че те предпочитат не класически блинчета, а креп бисквити, приготвени от брашно от елда. Те се приготвят по следния начин: запържват се от едната страна, след това се обръщат и се излага смес от шунка, сирене и яйца.

Suzette е друг вид френски палачинки. Това десертно ястие е сладко и ефирно тестонавита на руло и се залива със смес от карамел и сос, приготвена с добавяне на масло, захар, сок, портокалова кора, ракия и ликьор.

Германия

Тук палачинките се наричат ​​"Pfannkuchen" (на немски). За да направят палачинките по -ситни, германците замесват тестото върху яйца. И след това готови брашно продуктпълнени с козе сирене и гарнирани с ябълково соте.

В Южна Швабия често се приготвя беглец, който традиционно се прави без захар, но с добавяне на няколко билки и билки едновременно - естрагон, магданоз, копър, розмарин. Палачинките трябва да са достатъчно тънки. Готовият продукт се навива и се нарязва на парчета с ширина 1 до 2 см, след което се сервира със супа или телешки бульон, който също се счита за местен специалитет.

В Германия са популярни и баничките с палачинки, събрани от няколко готови палачинки и пълнени с различни пълнежи, от риба и месо до сладко.

Холандия

В тази страна палачинките звучат като Pannenkoeken. Тук те се сервират развити и с всякакви пълнежи. Ястието е толкова популярно, че в страната има много семейни ресторанти, специализирани изключително в печенето на палачинки. Можете да си купите pannekoken в Холандия почти на всеки ъгъл. Така че в Амстердам те се готвят точно на улицата, точно като пълнежа, който се предлага като месо, риба, сирена, ядки, плодове и т.н.

Тук палачинките се наричат ​​"crespelle" или "piadina". Те са тънки и най -често неподсладени - пълни със сирене, пастети, зеленчуци или морски дарове. Възможни са обаче и десертни варианти - например с сиропи от маскарпоне и ягодоплодни.

Скандинавия

Тук горещите палачинки най -често се наричат ​​"lefse" и се приготвят не по обичайната рецепта, а от брашно, мляко и картофи.

В Дания маслото, канелата и захарта са увити в палачинка, която се нарича "tynnlefse" и се представя като независим десерт. Всеки се пържи със специална скорост, наречена "ableskiver" (aebleskiver). Прилича на контейнер за яйца, в който се изсипват клетки тестои добавете нарязани плодове.

В Норвегия наденица е увита в лефсу.

Шведите наричат ​​палачинката "ragmurk", което означава "космат поничка", и я приготвят с добавяне на "рошави" картофени люспи. Тези палачинки обикновено се консумират с бекон или пръжки със сладко от боровинки. Но има вариант за тези със сладък зъб - с канела и захар. По -традиционни палачинки (pannkakor) се пекат и в Швеция. Те са подобни на френските крепове и се сервират с бита сметана и конфитюр, а в четвъртък с грахова супа.

В тази част на света се приготвят невероятно тънки, почти прозрачни палачинки. Те са направени от оризово брашно и са пълни с различни пълнежи.

Например, в Япония палачинките се наричат ​​„okonomiyaki“, което означава „готви това, което обичаш“ (от „okonomi“ - „това, което обичаш“, и „яку“ - „сварено“). Японски палачинкиизобретен през 1914 г. от Уено Усагия. Според неговата технология палачинката първо се пече, след това върху нея се разстила плънката (обикновено паста от червен боб) и всичко се залива отгоре с нова порция тесто. След това околомията се обръща и се пържи от другата страна. Готовите палачинки се сервират със специален сос, нори и джинджифил. Тестото се състои от брашно, сладки картофи, вода, яйца и нарязано зеле. В някои региони към него се добавят и месо или морски дарове.

В Китай тестото за палачинки не се прави тънко, а стръмно, с добавяне на лук и зелен лук. Палачинките са пържени дълбоко и пълни със зеленчуци, тофу и боб, или дебели и сладка пастаот червен боб.

В Тайланд обичат да увиват кисел ориз в оризова палачинка кралска скаридаи гъби. И понякога оризова юфкас пилешко месо, поръсено с люти чушки.

Във Виетнам пекат палачинки, наречени "bankhoai". Тестото се прави на кокосово млякос добавяне на царевично брашно, захар и сок от грудката на растението таро. Понякога те също са на пара. Банхай най -често се пълни със свинско месо.

В Индия палачинките, наречени роти, се правят от царевично или пшенично брашно. Те са много популярни сред местното население, както и сладкишите доса, които наподобяват шаурма и са направени от леща или оризово брашно. Досу е особено обичан в южната част на страната. А в северната част на Индия се приготвя само в ресторанти от южна кухня. Най -популярният вид доса е масала доса, което означава остра доса. Невероятно гореща смес от леща, зеленчуци или картофи се увива в палачинки, добавят се пипер, къри и други люти подправки. Има още „яйчна доса“, „отворена доса“ и други.

Освен в Индия, досу се произвежда и в Малайзия и Сингапур.

Тук (както и в Еритерия и Сомалия) палачинките в руска транскрипция се наричат ​​„инжера“, „инджира“ или „йнджера“. Те приличат на големи, ронливи сладкиши с малка дупка и обикновено се правят от киселото брашно от африканската теф зърнена култура, която е богата на микроелементи (в тези региони на Етиопия, където тефът не е достъпен за жителите, той се заменя с пшеница , ечемик, сорго или царевица).

Тестото с добавяне на теф брашно се прави кисело и без дрожди. Тестото може да престои няколко дни и след това се изсипва върху голям глинен кръгъл лист за печене (mogogo) или обикновен тиган. Съдовете трябва да се затоплят добре на огън и предварително да се омазнят.

Има бели, червени и черни видове йнгера. Всички те са много големи - традиционно се пече палачинка с диаметър около метър.

"Yndzheroi" понякога се нарича още плоски сладкиши, пълнени със зеленчуков или месен пикантен сос.

Има няколко начина да ядете ингера. Например след пържене върху тях се намазват салати и различни печени изделия, а палачинката се използва като хляб и салфетки, като арменците - лаваш. Пълнежите за ингера могат да бъдат пържени картофи, пържени моркови, кисело цвекло, зеленчуци с подправки, билки, ориз, сос за месо, суров нарязано месо, месо на скара (обикновено говеждо или агнешко), яхния или варено месо, доматен сос, задушено зеле... Всичко това се сервира със сосове, където се потапят парчета палачинка.

Jnjeira също играе ролята на чиния за салати и сосове, като бананови листа при някои народи.

Инджера е известна и в Йемен (под името "lahoh") и в Израел, където е докарана от еврейски имигранти от Етиопия и Йемен.

Мордовия

Палачинките тук се наричат ​​"pachat". Тяхната особеност е, че се приготвят от всякакво брашно - пшенично, просо, елда или грах. Нещо повече, често се използват няколко различни вида наведнъж - получава се един вид „смес от брашно“. Освен това в мордовските палачинки винаги се слагат много яйца и мая. Поради тази причина печените изделия са много дебели и пухкави.

Америка и Канада

Палачинките или, по -правилно, "палачинка" (английски), се различават от подобни хлебни изделия в други страни по това, че в тестото се добавят сода и мазно мляко, а понякога дори и сметана. Поради това палачинките са много пухкави. И ако добавите канела, тя е невероятно ароматна. Тези палачинки са подобни на руските палачинки, само дебели и с по -малък диаметър.

Американците много обичат закуската с палачинки с фъстъчено масло или кленов сироп (flapjacks), от които има няколко вида.

В "магазините за бързо хранене" можете да опитате палачинката "сребърен долар", където на посетителя се предлага купчина палачинки с диаметър 7 см в размер на 5-10 броя.