Закуска в леглото

Обичаме ги сладки и солени, като основа на торти или просто така

Диана Шингарова 01 March 2015

Снимка: Диана Шингарова

Няма по-класическо и универсално ястие от палачинката. Обичаме ги сладки и солени, като основа на торти или просто така. Когато се прибереш у дома и ухае на палачинки, изпитваш само едно чувство – любов. Някой ден, когато издавам кулинарните си мемоари, палачинката ще бъде първа в списъка с любимите ми неща за похапване. Затова започваме с нея и новата година.

Американски палачинки
Разбъркайте 2 яйца с щипка сол, 2 с.л.захар, 5 ч. л. бакпулвер. Добавете вътрешността на една шушулка ванилия, 400 мл прясно мляко, 200 мл течна сметана и 2 чаши брашно. Пържете в намаслен тиган на среден огън. Поднесете с мед или кленов сироп, пресни боровинки, банани и малини.

Вълшебни палачинки с коняк
Разбъркайте 2 яйца с щипка сол, 2 с.л. разтопено масло, 2 с.л. коняк, 250 мл прясно мляко и 120 г брашно. Оставете половин час да поседи, преди да пристъпите към тигана. От това количество продукти излизат 7-8 палачинки, така че заложете на двойна доза. Поднесете в компанията на сметана с малко мед, настъргана кора и сок от лайм. Наистина обожавам тази рецепта.

Ако сте от смелите, може да опитате да фламбирате палачинката. Аз я обичам кротко поднесена без фойерверки в компанията на черно кафе и малиново сладко.

 

2 КОМЕНТАРА
2
Diana Shingarova
08 March 2015, 18:45

Здравей Деси, звучи доста, но и количеството тесто не е малко. Описала съм точната рецепта по която приготвих палачинките и както можеш да видиш на снимката не са чак толкова бухнали. Ще ми е приятно ако си ги пробвала, да ми пишеш и споделиш резултата. Поздрави и вдъхновено готвене от мен :)

1
Desi
01 March 2015, 16:21

5 ч.л. бакпулвер не са ли прекалено много за американски или каквито и да са палачинки

ТВОЯТ КОМЕНТАР